top of page

Muurilan esittely- ja koepuutarha

Muurila on kasviharrastuksen pohjalta ja ehdoilla kehittynyt puutarhakokonaisuus, joka koostuu useista erityyppisistä puutarhoista ja istutusalueista. 
Puutarhaan voi tutustua omatoimisesti tai tilata ryhmäopastuksen.

Muurilan koepuutarhan ensimmäiset istutukset tehtiin 1990-luvun alussa. Alueella kasvaa tällä hetkellä noin 2300 puu- ja ruohovartistaksonia. Muurila toimii uusien kasvilajien koealueena. Esittely- ja koeistutusten yhteisala on tällä hetkellä hieman yli 2 hehtaaria. 

 

Tärkeä osa toiminnasta on eri alkuperien ja lisäyslähteiden vertailu ja Suomeen soveltuvien kasvikantojen löytäminen.

 

Kaikilla Muurilan puutarhojen kasveilla on tunnuskoodinsa, joista käy ilmi mm. kyseisen kasvin alkuperä ja/tai lisäyslähde, viljelytoimenpiteet ja istutusaika. 

Alueelta löytyy yli 80 osapuutarhaa: mm. kivikkopuutarhoja, ruusutarhoja, pionipenkkejä, metsäpuutarhoja ja perenna- ja pensasnäyttelyitä.
Monimuotoinen puutarhakokonaisuus

Muurilassa on lukuisia erilaisia istutusalueita. Erikseen nimettyjä osapuutarhoja on yli 80 - näillä kaikilla on omat Muurilan sisäiseen koordinaatistoon perustuvat istutuskarttansa; esimerkkinä kivikkopuutarhat, hiekkapedit, lajirosario, vanhojen pensasruusujen rosario, pionien laji- ja lajikepenkkejä 140 metriä ja  varjoisat metsäpuutarhat (Woodland gardens) sekä Rhododendron-puistot.

 

Näiden lisäksi alueella on useita puistoalueita ja laaja perennojen ja pensaiden yhteisnäytemaa. Tulevina vuosina avataan yleisölle myös lähistöllä sijaitseva Vaevankallion arboretum eli puulajipuisto.

Laaja lajisto

Muurilan puutarhoista löytyy melkoinen lajikirjo. Monet istutusten kasveista ovat Suomessa aiemmin kokeilemattomia tai harvoin viljeltyjä. 

 

Ulkona menestyvät kaktukset, lihansyöjäkasvit, magnoliat ja pensaspionit ovat esimerkkejä kasveista, jotka voivat yllättää kävijän eksoottisuudellaan.

Kiinnostava vierailukohde

Koetoiminnan lisäksi Muurilan puutarha on  matkailu- ja opetuskohde. Muurilan esittely- ja koepuutarhoihin voi tutustua vapaasti koko kasvukauden ajan. Tilauksesta järjestämme myös opastettuja kierroksia ryhmille. Monia Muurilan kasveista on myynnissä läheisessä yhteistyössä toimivalta Vakka-Taimen taimistolta.

bottom of page